Сомалийски пирати похитиха саудитски танкер
Сомалийски пирати похитиха саудитски танкер / cнимка: Reuters, архив

Сомалийските пирати са похитили саудитски танкер с 14 души екипаж - гръцки капитан и 13 моряци от Шри Ланка, предадоха световните агенции. Новината съобщи Андрю Мвангура от Източноафриканската програма за съдействие на моряците. Похищението на саудитския кораб е станало в понеделник.

Танкерът „Ал Насър ал Сауди" е с водоизместимост 5136 тона. Той плавал от Япония за Джеда, в Саудитска Арабия, когато бил похитен в Аденския залив. Сега танкерът се намира край сомалийските брегове, уточнява БТА.

В интервю за Ройтерс представител на сомалийските пирати пък заяви, че те са отвлекли и риболовен кораб в Индийския океан. Той не предостави повече подробности за този кораб, а информацията засега не е потвърдена от независим източник.

Обикновено сомалийските пирати зачестяват нападенията си през март, април и май. Тогава морето е най-спокойно и условията са най-благоприятни за подобни набези.

Сомалийски пирати все още държат в плен и два кораба, на които има български моряци. Това са "Ейшън глори" и "Сейнт Джеймс Парк". На борда на двата кораба има общо 14 българи. В последния месец се появиха информации, че "Ейшън глори" е платен откуп от 5 млн. долара, които не получиха потвърждение. Пред Дарик морски експерт изрази предположение, че най-вероятно до средата на месец март двата кораба с български моряци ще бъдат освободени. Според него вече би трябвало да е постигната договорка между пиратите и фирмата собственик, но е нужно технологично време, за да стигнат парите до похитителите.