Сомалийски министър оцеля при троен атентат
Сомалийски министър оцеля при троен атентат / снимкa: БГНЕС

Сомалийският държавен министър на отбраната шейх Юсуф Мохамед Сиад оцеля при самоубийствен бомбен атентат в столицата Могадишу днес, но се закле да продължи борбата срещу бунтовниците, контролиращи голяма част от страната, съобщи Ройтерс.

Сиад, бивш военен командир с прозвище Индааде, заяви ,че три последователни взрива избухнали пред конвоя му на шосето към президентския дворец и летището. "Тези експлозии само ще ме амбицират да се боря срещу бунтовниците", заяви той пред Ройтерс.

Колата на атентатора-камикадзе удари багажника на една от колите, аз бях в предната. Докато се опитвахме да помогнем на ранените цивилни, друга паркирана кола с експлозиви беше детонирана дистанционно. Третият път, когато спряхме, за да помогнем на ранените цивилни, беше взривена ръчна товарна количка, натоварена с експлозиви, разказва той. Ранени били двама от охраната му, пише БТА.

Петима сомалийски министри са убити от атентатори самоубийци от юни насам, припомня агенцията. Според постоянния представител на ООН и хуманитарен кородинатор Марк Боудън, повече от 80 цивилни са убити само този месец, а около 8000 души са избягали от столицата.