Солана получи наградата Карл Велики
Солана получи наградата Карл Велики / netinfo

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана бе удостоен вчера с международната награда "Карл Велики" за 2006 г., съобщи Франс прес.

Солана е отличен с една от най-престижните европейски награди "заради неговите заслуги към Европа" и заради приноса му в европейската интеграция, се казва в съобщение на специалната комисия в германския град Аахен, която излъчва лауреатите.

Наградата е учредена през 1950 г. от властите в град Аахен и се присъжда за изключителни заслуги за развитие на взаимното разбирателство и на връзките между европейските народи. Миналата година наградата бе връчена на министър-председателя на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Сред лауреатите от предишни години са бившият канцлер на Германия Конрад Аденауер, британският премиер Тони Блеър, бившият председател на Европейския парламент Пат Кокс, бившият президент на Италия Карло Адзелио Чампи и бившият канцлер на Германия Хелмут Кол.

През 2004 г. бе учредена Извънредна награда на името на Карл Велики, която бе връчена на вече покойния глава на Римокатолическата църква Йоан-Павел Втори.