Солана: ЕС не е взел решение за нови санкции срещу Иран
Солана: ЕС не е взел решение за нови санкции срещу Иран / снимка: БГНЕС

ЕС не е взел решение за нови санкции срещу Иран заради нежеланието му да се откаже от ядрените си амбиции. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана след заседание на външните министри на 27-те в Люксембург, предаде от Ройтерс.

Говорителката на Солана Кристина Галах също заяви, че външните министри нито са се споразумявали, нито са обсъждали в Люксембург нови санкции срещу Иран. Галах направи това изявление след изказване на британски дипломат в Люксембург, че външните министри на 27-те са се споразумели за нови санкции срещу Иран във финансовия и петролно-газовия сектор.

Малко след опровержението на Галах, британският премиер Гордън Браун допринесе за бъркотията относно това дали ЕС е постигнал съгласие по въпроса за нови санкции срещу Иран, или не. Говорителят на британския премиер Майкъл Елам заяви, че страните от ЕС са постигнали принципно съгласие за замразяване на авоарите в чужбина на най-голямата иранска банка "Мелли".

Това изказване на говорителя накара Солана да заяви, че не е било вземано решение за нови санкции срещу Иран. Говорителката му уточни, че със сигурност ЕС е готов да пристъпи напред по въпроса за санкциите срещу Техеран и че ще вземе официално решение по проблема. Галах обаче не поясни кога точно ще стане факт това решение.