София и Атина ще подпишат меморандум за въздушното пространство
София и Атина ще подпишат меморандум за въздушното пространство / netinfo

България и Гърция ще отворят небето си за антитерористични операции срещу самолети камикадзета. Министърът на отбраната Веселин Близнаков обяви след срещата си с гръцкия си колега Евенгелос Меймаракис, че предстои София и Атина да подпишат специален меморандум за защита на въздушното пространство срещу терористични атаки.

Предстои да се уточни евентуалният казус за евентуално плащане на репарация, ако самолетът бъде свален на съседната държава и се окаже граждански.

Меморандумът ще действа само при вече установен терористичен инцидент, а не при заплахи за атака. Документът цели провеждането на трансгранична операция в граничните зони, обяви министърът на отбраната Веселин Близнаков и добави, че споразумението е много важно за защита от потенциални терористични заплахи за една от двете или и за двете страни.

Според Близнаков документът вече бил във финалната фаза на подготовка и предстояло неговото подписване. Подготвеният текст на меморандума се предвижда пространството, в което да се провеждат антитерористичните операции, да се простира на 60 км от общата граница, но България иска това пространство да се увеличи.