Социалистическата партия на премиера Антониу Коща печели парламентарните избори в Португалия с 36.7% от гласовете, но няма да има абсолютно мнозинство в 230-местния парламент. Левият блок получава 9.7% от гласовете на избирателите, а коалицията на комунистите има 6.5%.

Лидерът на социалистите и настоящ премиер Антониу Коща заяви, че неговата задача ще бъде да гарантира стабилност на страната през следващите четири години. „Политическата стабилност е необходима за доверието в Португалия, за създаването на нови работни места, за увеличение на заплатите“, заяви Коща след новината за изборната си победа.
 

Антониу Коща
БГНЕС„Социалистите спечелиха тези избори и значително укрепиха своите позиции“, каза Коща.

Той даде да се разбере, че смята да повтори схемата от последните четири години – еднопартийно правителство на социалистите с парламентарна подкрепа на други леви партии. На предишните избори през 2015-та година, бившият кмет на Лисабон и настоящ премиер Коща убеди двете по-малки леви партии – Комунистите и Левият блок – да подкрепят правителство на малцинството на социалистите, което беше определено като безпрецедентен алианс за Португалия.

По време на първия си мандат като премиер, Коща яхна вълната на глобалното икономическо възстановяване и туристическия бум и успя да отмени някои от мерките за строги икономии, наложени от предшествениците му. Правителството му дори намали бюджетния дефицит до почти нула – напълно в границите, наложени от европейските бюджетни правила.
БГНЕС