Социалдемократите в Северна Македония постигнаха победа над националистическите си съперници, сочат официалните резултати от изборите, подчертавайки дълбоки проблеми в страна, която се готви да започне преговори за членство в ЕС, пише АФП.

От вота днес зависи бъдещето на Северна Македония

Гласуването в сряда бяха първите парламентарни избори, откакто социалдемократите добавиха "Северна" към името на балканската страна миналата година - ход, който сложи край на десетилетия спор с Гърция, но беше силно противоречив у дома.

Историческото споразумение вкара балканската държава в НАТО и отвори вратата за бъдещо членство в ЕС. Но критиците все още са разочаровани от размяната на част от своята идентичност, за да умилостивят Атина, която поиска изключителни права върху името Македония за своя съседен регион.

Далеч от пълно мнозинство с едва 35,8 процента от гласовете, левите центристки социалдемократи сега ще бъдат изправени пред тежки коалиционни преговори, които биха могли да продължат седмици, за да съставят правителство.

Това би могло да отложи стабилното лидерство в момент, когато броя на заразените с коронавирус нараства и вече слабата икономика на страната се насочва към пандемична рецесия.

Ако социалдемократите не успеят да създадат съюз, десният ВМРО-ДПМНЕ, малко по-назад в резултата с около 34,5 процента от гласовете според държавната избирателна комисия, ще получи шанс да сформира правителство.

Партията е официално про-европейска, но беше силно критична към сделката за името, като я възприема като „измяна“. „Нашият път към прогреса е потвърден“, увери лидерът на социалдемократите и бивш премиер Зоран Заев в победната си реч.

"Гражданите излязоха и гласуваха за ясно бъдеще, за единство и солидарност, за икономически патриотизъм, за закон и ред и за избор на по-добро настояще и по-добро бъдеще", каза той и добави, че лагерът му има предимство от три места в 120-членното народно събрание.

В централата на опозицията генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янусев настоя, че вотът все още показва, че "хората искат промяна". Въпреки първото си място, социалдемократите се представиха по-лошо, отколкото в последните избори през 2016 г., когато в крайна сметка сложиха край на почти десетгодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Нови 88 случая на коронавирус в Северна Македония

„Смята се, че освен напредъка в преговорите с ЕС, партията „не е изпълнила някои от ключовите обещания, включително реформи в правосъдната система“, каза Елена Ставревска, политолог от Лондонското училище по икономика. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената корупция също от години разколебават вярата на обществото в политиката.

Изборите бяха проведени, за да заменят служебното правителството, което беше назначено след като Заев се оттегли преди шест месеца след като ЕС не даде дата за започване на преговори за присъединяване - обещание, което Брюксел даде в замяна на промяна на името и други реформи. По-късно през март блокът даде зелена светлина, въпреки че Скопие все още чака дата за започване на официалните преговори.

Анализатори прогнозират "трудни" преговори за коалиция и слабо правителство. "Влизаме в период на тежки партийни преговори и мисля, че това правителство няма да е толкова стабилно, колкото се очакваше", заяви политическият анализатор Никола Спасов.

Най-добрите възможности за партньори на социалдемократите са партии, представляващи етническото албанско малцинство, които съставляват около една четвърт от двата милиона население.

Демократичният съюз за интеграция е на трето място с около 12 процента от гласовете, следван от друга албанска партия с около 9 процента, според избирателната комисия.

Демократичният съюз за интеграция, традиционният партньор, тази година поиска техният кандидат да бъде назначен за министър-председател в замяна на всякакъв съюз.
Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски преди това обявиха предложението за „изнудване“.

С близо 400 смъртни случая от COVID-19 сред население от около 2 милиона, страната има най-високата смъртност на глава от населението в Западните Балкани, сочат официалните данни.

В сряда маските бяха задължителни в избирателните секции, които бяха затворени по-късно от нормалното, за да позволят повече социално дистанциране. Заразените с вируса, както и възрастните и болните хора можеха да пускат бюлетини по-рано през седмицата.
БГНЕС