Сноудън твърди, че бил шпионин
Сноудън твърди, че бил шпионин / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, който даде за публикуване данни за мащабни програми на САЩ за проследяване на комуникации по света, заявява в интервю, че е бил обучаван за шпионин, предаде Ройтерс.

В интервю за американския тв канал Ен Би Си, дадено в Москва, където получи убежище, Сноудън отхвърля твърденията на критиците си, че е нископоставен програмен администратор.

Пред водещия Брайън Уилямс беглецът заявява, че е бил обучаван като шпионин "в традиционния смисъл на думата" и е действал под прикритие в чужбина - под чуждо име и преструвайки се, че работи нещо друго.

Окачествявайки себе си като "технически експерт", той заявява, че "не работи с хора" и "не вербува агенти".

"Това, което правя е да пускам системите да работят за САЩ", казва Сноудън и настоява, че е правил това "на всички нива - от най-близкото до земята по всички стъпала до върха".

Американецът разказва, че е работел под прикритие в чужбина за ЦРУ и за Агенцията за национална сигурност и че е преподавал в академия за обучение по контрашпионаж, където е разработвал "средства и методика" за опазване на информацията и американците "в най-враждебна обстановка по света".