Сноудън отрича да е откраднал 1,7 млн. секретни документи на САЩ
Сноудън отрича да е откраднал 1,7 млн. секретни документи на САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, който предаде на медиите документи за американските програми за електронно наблюдение, отрича да притежава 1,7 милиона секретни правителствени документа. В интервю за сп. „Венити Феър”, откъси от което бяха публикувани във вторник, той заявява, че това число е прекалено раздуто.

Експерти на Пентагона бяха стигнали до извода, че Сноудън притежава около 1,7 милиона документа, отнасящи се не само до специалните служби, но и до всички видове операции на въоръжените сили на САЩ - на сухопътните войски, ВВС, ВМС и морската пехота.

Сноудън твърди, че това число е силно преувеличено. „Би било самоубийство да се съхранява такова количество държавни тайни. Американските служители знаят, че не разполагам с 1,7 милиона документа, но те просто не могат да признаят, че нямат представа колко файлове имам на разположение”, казва Сноудън.

Според него, базата данни на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, която се занимава с електронното разузнаване, е така слабо защитена, че може да бъде открадната информация дори от току що завършил ученик.

Сноудън, който обяви сведения за глобалната програмата за наблюдение на АНС, получи миналата година временно убежище в Русия. В родината си той е обвинен в разкриване на секретна информация и го грозят дълги години затвор. Администрацията на президента Барак Обама нееднократно е декларирала, че Сноудън е смятан за предател и няма да му прости, тъй като е нанесъл сериозна вреда на националната сигурност.