Смъртта на Литвиненко е 2-ри случай на отравяне с полоний
Смъртта на Литвиненко е 2-ри случай на отравяне с полоний / netinfo

Смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко е вторият случай на отравяне с полоний в историята, след тази на сътрудник на Мария Кюри преди близо сто години. Това твърди британският професор по физика Питър Д. Зимерман, цитиран от Франс прес.

"Няма много данни, като се има предвид, че в историята има само два известни случая на хора, умрели от сериозно отравяне с полоний, като единият от тях е бил помощник на Мария Кюри", пише професорът от Кингс колидж в европейското издание на "Уолстрийт джърнал".

Радиоактивното отравяне не е било открито веднага, подчертава той. Според него това не е изненадващо "поради гениалния и перверзен избор на отровата".

Преминавайки през тялото на Литвиненко, алфа-частиците на полоний 210 са били спрени от плътта, кожата и дрехите му. Отвън нищо не е могло да бъде открито, обяснява професор Зимерман,. Според него убийците на бившия руски агент много находчиво са избрали оръжието на престъплението.

Без всякакво съмнение Литвиненко е първият човек, убит чрез прилагане на алфа-частица, излъчваща радиоактивен изотоп. Така той става първата известна жертва на радиологично убийство, твърди британският професор.