Смъртоносен атентат в Пакистан, 40 убити
Смъртоносен атентат в Пакистан, 40 убити / снимка: БГНЕС

Най-малко 40 души са убити, а над 100 са ранени при мощна експлозия на кола-бомба близо до сгради на полицията и разузнаването в източния пакистански град Лахор, предадоха световните агенции. Според държавната пакистанска телевизия ранените са най-малко 116, а според полицията - 250. Това е една от най-смъртоносните атаки в Пакистан тази година.
   
Бомбата разруши триетажната сграда на полицейската спасителна служба и повреди офисите на Междуведомственото разузнавателно управление /ИСИ/, главната разузнавателна служба на Пакистан. Щети са нанесени и на други съседнии сгради, както и на десетки коли. Спасители се опитват да извадят хората, затрупани под развилините. Районът е отцепен, а войници и полицаи са заели позиции по покривите на близките сгради.

Според служители най-малко четирима мъже с автомати излезли от натъпкана с експлозиви кола и открили стрелба по сградата на разузнаването. След като охраната отвърнала на огъня, те задействали бомбата. Според местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, взривът е бил с мощност 100 кг  тротилов еквивалент.
   
Репортер на Асошиейтед прес видял десетки войници да влизат в сградата на разузнаването, откъдето се чувала стрелба дори цял час след експлозията.   

Никой не е поел отговорност за нападението. Полицията съобщи, че е задържан един заподозрян.
   
Нападението става в момент, когато генерал Дейвид Петреъс, шеф на Централното командване на САЩ, е в Исламабад за срещи с правителствени и военни служители.
   
Министърът на вътрешните работи на Пакистан Рехман Малик заклейми атаката и каза, че тя е дело на антидържавни елементи, които искат да дестабилизират страната. Той намекна, че е възможно атаката да е в отговор на продължаващата военна офанзива срещу талибаните в северозападната долина Сват и околните райони.
   
Лахор е бил сцена на няколко бомбени атаки през последните две години. Въпреки това жителите на града се чувстваха доста по-сигурни, отколкото в други части на страната, до март, когато екстремисти нападнаха полицейската академия в покрайнините на града, убиха осем войници и раниха десетки. Месец преди това въоръжени лица нападнаха отбора по крикет на Шри Ланка. Загинаха шестима полицаи и шофьор на автобус.