Смъртният акт на Милошевич е изчeзнал
Смъртният акт на Милошевич е изчeзнал / netinfo

Преди петнадесет дни тайно, с малък микробус с полицейска охрана, при Милица Гаич, съпруга на Марко Милошевич, от Хага са били докарани всички вещи на Слободан Милошевич – книги, костюми, вратовръзки, опаковани в пакети. Сред тях обаче не е бил смъртният акт на Милошевич, твърди ръководителят на Националния съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага Рамис Ляич.

Този документ безуспешно се издирва повече от месец от прокуратура, която по този начин се оправдава защо не е подновила процеса за отнемане на вилата на улица „Ужичка” 34 в Белград от семейството на Слободан Милошевич.

Бившият югославски и сръбски президент се е сдобил с тази къща, която днес се оценява на 5 милиона евро, с помощта на фалшиви документи, три дни преди началото на бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 г. за сумата от 9 000 марки. Беше образувано дело за отнемане на вилата след промените в страната от 5 октомври 2000 г., а преди 5 месеца делото беше прекратено във връзка със смъртта на Милошевич.

“Как съдията от Втори общински съд е прекратил делото, позовавайки се на смъртта на ответника, след като никъде няма доказателство за неговата смърт”, пита Гордана Михаилович, бивш председател на Втори общински съд. Според нея има възможност прокуратурата да използва смъртния акт като прикритие за избягване на продължаването на делото.

Съдия от Втори общински съд Марина Кларич обаче, която е подписала решението за прекратяване на делото, казва: “При гражданските дела някои факти, които са безспорни, не се доказват. Общо известен е фактът, че Милошевич е умрял и кои са неговите наследници. Та нали при гражданските дела не доказваме, че Земята е кръгла”, казва Кларич.

Смъртният акт е издаден в Хага, обясниха от сръбското посолство, непосредствено след смъртта на Милошевич и то в три екземпляра. “Единият от тях по дипломатически канали е изпратен на компетентните органи на Сърбия”, казаха от посолството в Холандия, без обаче да уточняват на кого. Един от адвокатите на Милошевич Миша Огнянович твърди, че вторият екземпляр е даден на семейството на Милошевич./БГНЕС/