/ ThinkStock/Getty Images
Ирански съд е постановил екзекуцията на мъж, обвинен в убийството на седем души по време на националните протести миналата година, съобщи новинарският сайт на съдебната власт „Мизан“, цитиран от АФП.

Абас Куркури е обвинен, че е използвал бойно оръжие, за да застреля смъртоносно седем души в Изех, провинция Хузестан. Той е осъден заради т.нар престъпления "мохаребе" - "война срещу Бога" и "корупция на земята", според „Мизан“.

Ислямската република беше обект на няколкомесечни граждански безредици след смъртта на 22-годишната кюрдка Амини на 16 септември миналата година. Тя беше арестувана за това, че не е спазила строгия религиозен код за облекло на жените.

Седем жертви и няколко ранени след две атаки в Иран


По време на протестите стотици хора бяха убити, включително десетки служители на сигурността, а хиляди бяха арестувани. Официалните власти определиха събитията като "бунтове", подстрекавани от враговете на Иран.

Присъдата на Куркури може да бъде обжалвана пред Върховния съд, се казва в съобщението.

По време на погребението на една от жертвите на стрелбата, идентифицирана като 10-годишния Киан Пирфалак, майката на момчето е заявила, че обвинява силите за сигурност за убийството на сина ѝ, предаде АФП.

По време на смъртта му обаче длъжностните лица са настоявали, че момчето е било убито при "терористична" атака, извършена от екстремистка група.
На уебсайта на съдебната власт се добавя, че Куркури е "приел обвиненията" и е признал, че е извършил престъпление "под влиянието на социалните медии".
Подобни признания често се осъждат от правозащитни групи, базирани извън Иран, като "насилствени". Аргументът за това е, че те често са изказани под натиск.
Досега иранските власти са екзекутирали четирима души и са издали смъртни присъди на около 20 други във връзка с протестното движение, водено предимно от жени. 
БГНЕС