Смут в Европарламента заради новата крайнодясна група
Смут в Европарламента заради новата крайнодясна група / netinfo

Създаването на нова група на крайната десница в Европарламента предизвика смут сред останалите групи, като някои препоръчваха създаване на “санитарен кордон” около нея, а други искаха да й се даде свобода, позовавайки се на демокрацията.

В писмо до своите колеги от другите групи председателят на парламентарната група на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц призова да се образува санитарен кордон с цел изолирането на новата крайнодясна група “Идентичност, традиция, суверенитет”, за да се попречи на достъпа й до отговорни постове в ЕП.

Греъм Уотсън – ръководител на либерално-центристката група, заяви, че не споделя това мнение и препоръча разгромът на крайната десница да стане по правилата на демократичната игра.

Новата група може би ще се стреми да получи някой от заместник-председателските постове в парламентарните комисии при предстоящия избор. Сформирането на групата стана възможно след присъединяването към ЕС на България и Румъния, които изпратиха в ЕП депутати от крайната десница.