SMS-извинение заради скандала с меламина в Китай
SMS-извинение заради скандала с меламина в Китай / БГНЕС

„Моля, простете ни“, заяви група китайски млекопроизводителни фирми в новогодишно текстово съобщение, изпратено на милиони мобилни абонати, предаде Ройтерс.

22-те фирми, ръководени от вече банкрутиралата „Санлу“, си извиняват и молят за прошка за заразяването на техните продукти с меламин, който доведе до смъртта на поне шест бебета и разболя 290 000 деца.

Меламинът, промишлено съединение, използвано в пластмасите и като подхранващо вещество, е бил добавян в млякото като протеинов заместител. „Много съжаляваме за вредите, причинени на децата и на обществото“, се казва в извинителното съобщение. „Искрено се извиняваме за това и ви молим за прошка.

Освен ръководителката на „Санлу“ и трима от ръководителите на компанията, още 17 души, участвали в производството, продажбите и добавянето на меламин към суровото мляко, бяха изправени пред съда през изминалата седмица.

„Ако бяхме в Европа или в друга държава, нямаше да става дума за извинения, а на законодателна отговорност“, обобщава жител на Пекин, цитиран от БГНЕС.