/ iStock/Getty Images
Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че изминалото десетилетие е било най-горещото в историята, предизвиквайки топене на полярния и планински лед, а морското равнище се е покачило по-бързо, отколкото през 20-и век, предаде ДПА/ Пи Ей мидия.

Ледниците са изтънели с "безпрецедентния" един метър годишно, а континенталната ледена покрива на Антарктида е загубила с почти 75 на сто повече лед в периода 2011-2020 г., отколкото в периода 2001-2010 г.

Това означава, че милиони хора по света ще имат по-малко прясна вода, а ниско разположените крайбрежни райони са заплашени да бъдат залети от нарастващи приливи и отливи.

Глобалните парникови газове продължават да се увеличават въпреки краткия спад по време на пандемията от КОВИД-19, като всяко десетилетие е било по-горещо от предишното от 90-те години насам, съобщиха от СМО.

В периода между 2011 и 2020 г. средната глобална температура е била с 1,1 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива, сочи анализът на организацията.

Най-горещите години на десетилетието са 2016 и 2020 г., а шестте най-топли години, взети заедно, са между 2015 и 2020 г.

"Всяко десетилетие от 90-те години насам е било по-топло от предходното и не виждаме непосредствени признаци за обръщане на тази тенденция", каза генералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

Международно проучване: До 2050 г. жегите ще убият почти 5 пъти повече хора

"Повече държави съобщават за рекордно високи температури, отколкото през което и да е друго десетилетие. Океанът ни се затопля все по-бързо, а темпът на покачване на морското равнище се е увеличил почти двойно за по-малко от едно поколение", допълни той.
Според Таалас "губим надпреварата да спасим топящия се айсберг и ледена покривка". 

Топенето на ледената покривка на Гренландия е довело до повишаване на морското равнище с 4,5 мм годишно в последното десетилетие в сравнение с 2,9 мм ежегодно в периода 2001-2010 г.

Единствените добри новини са, че дупката в озоновия слой над Антарктида се е свила в сравнение с предходните две десетилетия, както и че системите за ранно предупреждение за бедствия са се подобрили, което е довело до по-малко ранени и убити хора, отбелязва ДПА.
 
Теодора Славянова/БТА