/ БГНЕС, архив
Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 г. сцена на най-тежката ядрена авария в историята, бе превзета от руските въоръжени сили през първия ден от инвазията в Украйна. Сега тя отново е под украински контрол. Йогита Лимайе от BBC е сред първите журналисти, получили възможност да посетят АЕЦ "Чернобил" след изтеглянето на руските сили.

По време на инвазията, около 170-те украински охранители на АЕЦ "Чернобил" бяха задържани в подземната част на комплекса. След това руски войници претърсили помещенията за оръжия и експлозиви.

Издигнаха украинския флаг над АЕЦ „Чернобил“

На инженерите, служителите по контрола и другия технически персонал им било позволено да продължат да работят. През следващите два дни в АЕЦ "Чернобил" пристигнали екипи на руската държавна агенция за атомна енергия Росатом.

Служителите на бившата централа поискали да запазят контрол върху нейната поддръжка. АЕЦ "Чернобил" не работи, но на място се съхраняват радиоактивни отпадъци. След аварията през 1986 г. са били похарчени милиарди долари за почистване на обекта и предотвратяване на по-нататъшно радиоактивно замърсяване.

"Руснаците искаха да разберат как е стопанисван обектът. Те искаха информация за всички процедури, документи и операции. Бях уплашен, защото разпитите бяха постоянни, а понякога - и с насилие", разказа пред BBC Олександър Лобада, който отговаря за радиационната безопасност.

Когато руснаците установявали, че някое от контролните помещения е заключено, и не откривали ключа, те прониквали вътре, като изрязвали частта от вратата, където е ключалката.

"Постоянно трябваше да преговаряме с тях и да се стараем да не ги обидим, за да позволят да персонала на стопанисва обекта", разказа инженер Валерий Семьонов.

Когато електроснабдяването на бившата атомна централа бе прекъснато за три дни, Валерий положил неимоверни усилия да намери гориво, за да продължи генераторът да работи. Той довери, че дори откраднал гориво от руснаците.

Украйна: Повечето руски сили са напуснали Чернобил след облъчване с радиация

"Ако бяхме останали без ток, можеше да стане катастрофа", обясни Олександър. Щеше да има опасност "да бъде изпуснат радиоактивен материал. Можете добре да си представите в какъв мащаб. Бях уплашен не за моя живот. Бях уплашен какво може да се случи, ако не съм там да наблюдавам централата. Уплашен бях, че ще настане трагедия за човечеството", довери той.

Районът зад АЕЦ "Чернобил", известен като Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на Земята. Направени от дронове снимки, разпространени от украинската армия, показват как руски войници копаят там окопи и дори стоят в тях. Това е доказателство колко малко са знаели руските войници за радиационната безопасност, отбелязва британската медия.

Според украинската държавна ядрена агенция Енергоатом те са били изложени на "значителни дози" радиация. Руските войници натрупали чували с пясък пред саркофага, покриващ авариралия ядрен реактор, за да се защитават при нападение. Валерий говори подигравателно за това: според него украинската армия не би си и помислила да стреля по ядрен реактор.

Служители на АЕЦ "Чернобил" разказаха, че когато се изтегляли, руските войници откраднали каквото можели да носят и отвели със себе си задържаните охранители, които са от Националната гвардия на Украйна.

"Успяхме да запазим обекта в безопасност", горд е Валерий. Той обаче се притеснява за съдбата на 169-те украински охранители, отведени от руските сили.

МААЕ: Украинските атомни електроцентрали са в безпрецедентна опасност

Няма потвърждение къде са държани тези бойци от Националната гвардия на Украйна. Служителите на АЕЦ "Чернобил" обаче смятат, че те са отведени в Русия.

Предишният украински президент Петро Порошенко посети бившата централа, като достави на персонала храна и други необходими неща.
BBC/БТА