Случаят в Бенгази да се реши по хуманитарен път
Случаят в Бенгази да се реши по хуманитарен път / netinfo

Европейският комисар Бенита-Фереро Валднер, която отговаря за външните отношения и политиката на добросъседство в Европейската комисия, призова в писмо до либийския министър по европейските въпроси Абдул Ати ал Обейди "случаят в Бенгази да се реши бързо и по хуманитарен начин".

Вярвам силно, че съответните либийски власти ще вземат необходимите мерки за преразглеждане и анулиране на смъртната присъдата и за откриване на възможността за бързо решаване на случая по хуманитарен път. Сега ние би трябвало да сме в състояние да започнем постоянна и съдържателна работа с Центъра за борба с инфекциозни болести и по имунология в Бенгази и да предприемем стъпки за приключване на съдебния процес по приемлив начин, отбелязва Бенита Фереро-Валднер.

Вие сигурно сте обърнал внимание на неотдавна публикуваните силни научни доказателства по отношение на източника и времето на поява на инфекцията в Бенгази. Много силно съжалявам, че този нов елемент не бе сметнат за достоен за преценка при съдебните процедури досега и се надявам, че същият елемент ще бъде взет под внимание от Върховния съд, изтъква в писмото еврокомисарят.