/ iStock/Getty Images
Швеция регистрира над 4 хиляди новозаразени
Делът на хората, заразени с по-заразния вариант на коронавируса, установен първоначално във Великобритания, се увеличава в Дания, предаде Ройтерс, като се позова на датските власти.

През първата седмица на февруари 27 процента от положителните случаи, анализирани за генетичен материал, са били на британския вариант В117, което е увеличение спрямо 20-те процента през предходната седмица, съобщи в доклад Държавния институт за серуми.

Индексът на репродукция на този нов вариант, който показва средно на колко души предава вируса един човек, е 0,99, съобщи днес институтът.

Това загатва за забавяне на разпространението на вируса в Дания, отбелязва Ройтерс.

Броят на новозаразените в страната намалява, след като властите въведоха строги карантинни мерки през декември. През последните 24 часа са регистрирани едва 470 нови случая, което е спад спрямо хилядите за едно денонощие в края на миналата година.

Общо 1690 са потвърдените заразени с новия британски вариант на коронавируса в Дания.

Швеция, която се отказа да наложи карантина по време на пандемията, регистрира днес 4070 новозаразени с коронавирус, съобщи националната здравна агенция, цитирана от Ройтерс.

Още 138 човека, болни от КОВИД-19, са починали. Смъртните случаи в страната с население от 10 милиона души са общо 12 326.

Броят на починалите от КОВИД-19 в Швеция на глава от населението е няколко пъти по-висок, отколкото в северните й съседи, но по-нисък в сравнение с други европейски страни, които въведоха карантина, отбелязва Ройтерс.
БТА