Словенската компания ETI Izlake, производител на електрически уреди и апарати, е първата фирма в страната, решила да въведе парични стимули за работниците, които се ваксинират срещу COVID-19, предаде агенция "Хина".

Щатните работници и временно назначените чрез агенции по заетостта ще получат еднократен стимул от 70 евро, ако до средата на август представят доказателство, че са се ваксинирали.

Решението на компанията беше подкрепено от главния инфектолог в експертния екип на словенското правителство Матея Логар, която каза, че разбира какви загуби търпят работодателите от домашната карантина или болничните на работниците, заразени с коронавирус.

Синдикатът на компанията обаче изрази скептицизъм за ефекта от инициативата, а отделни работници заявиха, че няма да се ваксинират и са против "дискриминацията" на неваксинираните.

Генералният директор на ETI Izlake Томаж Бергинц каза, че компанията изнася 90% от своите продукти и не може да си позволи по-голяма пауза в производството заради болнични.

Той обясни, че решението за парични стимули за ваксинираните е взето по примера на големи международни корпорации като Starbucks, McDonalds, ALDI и Lidl.
БТА