Словения признава, че е допуснала грешка за централата в Кръшко
Словения признава, че е допуснала грешка за централата в Кръшко / снимка: БГНЕС

Словенският министър на околната среда призна, че агенцията за ядрена сигурност на страната му първоначално се е объркала във формулировката, съобщавайки по погрешка, че инцидентът, който стана в централата в Кръшко е тест.

"Агенцията за ядрена сигурност вече се извини. Тя използва лоша формулировка. Това беше грешка, автентична хуманитарна грешка", каза министърът на околната среда Янез Подобник при пристигането в Люксембург за срещата на европейските министри за околната среда. "Грешката обаче бе поправена за няколко минути и правилният формуляр беше веднага изпратен", добави той.

Министърът подчерта, че "не е имало инцидент, само слабо изтичане" на охладителна вода. "Ситуацията е изцяло под контрол и няма никакво замърсяване на околната среда", добави още Подобник. Министърът на околната среда на Австрия, Йозев Прьол веднага разкритикува постъпката, като я квалифицира като "информационен камуфлаж". "Това нещо трябва да се изясни без отлагане и за това ще говоря на срещата с министрите", каза той при пристигането си В Люксембург.

Инцидентът стана в ядрената централа Кръшко на стотина километра от словенската столица Любляна.