Словашкият парламент одобри днес оспорван медиен закон
Словашкият парламент одобри днес оспорван медиен закон / netinfo
Словашкият парламент одобри днес оспорван медиен закон, пренебрегвайки протестите на журналисти и правозащитни организации и така създаде условия за конфликт с опозицията за ратифицирането на новия договор за Европейския съюз, предаде Ройтерс. Словашката опозиция и правозащитни организации се обявиха против проектозакона за печата, тъй като според тях той подкопава редакционната свобода.

Според новия закон вестниците се задължават да публикуват отговори на лица, споменавани в предишни публикации. Главният редактор на братиславския вестник "Правда" Петр Шабата, заяви миналия месец, че според този закон читателите, включително политиците, ще имат право да публикуват свой отговор дори в случай че първоначално изнесената информация е вярна.

Опозицията не успя да предотврати приемането на закона, тъй като това изисква обикновено мнозинство, но вече седмици подред блокира ратифицирането на Договора от Лисабон, за което е нужно конституционно мнозинство от 90 от общо 150 гласа. Така депутатите от опозицията се опитваха да окажат натиск върху правителството да промени текста на закона за печата, припомня Ройтерс.