/ iStock/Getty Images
Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо, че подава оставка и ще размени поста си с финансовия министър Едуард Хегер, проправяйки път за излизане от правителствената криза, предаде ДПА.

Смяната начело на правителството беше огласена в Братислава след консултации между партийните лидери на три от четирите партии в управляващата коалиция.
Матович отправи предложението си на брифинг
, предаван от местни медии.

Словашкият министър на здравеопазването подаде оставка

В брифинга участваше и Хегер, който също като премиера е член на партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНО). Матович предложи размяната след среща с ръководителите на влизащите в управляващата коалиция партии "Ние сме семейство" (НСС) и партия "За люди" ("За хората"). Хегер заяви, че е готов да оглави правителството.

"Приемам това политическо предизвикателство", заяви той. Според него, НСС и "За люди" са съгласни с това решение. Партията "Свобода и солидарност" също приема положително предложението на ОЛаНО и се връща в управляващата коалиция, която беше напуснала, отбеляза ТАСС.

Хегер обяви преговори с всички коалиционни партньори и каза, че на 29 март ще се срещне със словашката президентка Зузана Чапутова. Според конституцията, президентът назначава официално премиера.

Управляващата коалиция изпадна в сериозна криза заради спорове за политиката за справяне с коронавируса и след решение на премиера Матович да купи руската ваксина против коронавируса Sputnik V без знанието на коалиционните партньори, посочва Ройтерс.

Премиерът дори лично посрещна ваксините на летището. В рамките на дни подадоха оставка шестима от 16-те членове на кабинета. Критици на коалицията обаче заявиха, че основният проблем не е ваксината, а "нетърпимият управленски стил" на Матович.

Преди седмица премиерът вече предложи да подаде оставка при определени условия, включително всичките му критици в коалицията да напуснат правителството, припомня ДПА.

Според проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес, над 80 на сто от словаците искат оставката на Матович.    
БТА