Словакия протестира срещу представянето й като унгарски колбас на „Ентропа”
Словакия протестира срещу представянето й като унгарски колбас на „Ентропа” / netinfo

Словакия също протестира заради представянето й като колбас с цветовете на унгарското знаме на изложбата "Ентропа", която бе официално открита в атриума на сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. "В телефонен разговор с чешкия вицепремиер по европейските въпроси Александър Вондра словашкият министър на външните работи Ян Кубиш отправи възражения срещу представянето на Словакия", се казва в публикувано в Братислава комюнике.

Словакия е представена като колбас, овързан с връв в трите цвята на унгарския флаг - червено, зелено, бяло, което на фона на възроденото в последните месеци националистическо напрежение в традиционно трудните отношения между Словакия и Унгария, съдържа определено послание.

България вече отправи официален протест срещу модула с тоалетни клекала, с който е представена в скулптурата "Ентропа".Вондра поднесе на днешното откриването извинения "на онези, които са се почувствали оскърбени". Той обаче защити замисъла за провокативност на автора - чешкия художник пластик Давид Черни. "Това е само изкуство, ни повече, ни по-малко", каза Вондра.

Осъзнаването на предразсъдъците е абсолютно задължително условие за отърсването ни от тях, добави той. Представянето на много страни е откровено провокативно. Германия е опасана от автомагистрали, оформящи подобие на пречупен кръст. Дания пък е съставена от блокчета "Лего", които погледнати отдалече напомнят карикатурите с Мохамед, които взривиха арабския свят през 2006 г.