Словакия нарече ”престъпници” осъдените в Либия
Словакия нарече ”престъпници” осъдените в Либия / netinfo

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е заявил за словашкото национално радио, че е предал писмо на Кадафи лично от словашкия президент, в което освен положението на жертвите, заразени с вируса на СПИН, се разглежда и каузата на „престъпниците", изправени пред либийския съд.

Премиерът на Словакия е на официално посещение в Либия и беше приет от либийския държавен глава Муамар Кадафи, съобщи ДЖАНА.

На срещата Фицо е информирал либийския лидер, че неговата страна е изтеглила войските си от Ирак. Той е допълнил, че многонационалните сили в Ирак трябва да бъдат с мандат на ООН.

Фицо похвали Кадафи за усилията му за насърчаването на мира и за разрешаването на конфликтите в Африка.

Словашкият премиер изразил интереса на Словакия да работи съвместно с Либия по въпроси, представени в Съвета за сигурност на ООН и по всички други въпроси, отнесени до международни организации. Премиерът е изразил възхищението си от голямото развитие на Либия.

Фицо е допълнил, че страната му се интересува от разширяване на възможностите за двустранно сътрудничество с Джамахирията в такива области, като инвестициите, техническото сътрудничество, изпълнението на инфраструктурни и енергийни проекти.

На срещата Кадафи и Фицо са подчертали важността от сътрудничество между ЕС и Арабския съюз.