Следващите 40 години са ключови за борбата с глобалното затопляне
Следващите 40 години са ключови за борбата с глобалното затопляне / снимка: Reuters

Правителствените ръководители трябва да правят всичко възможно, за да се намаляват вредните емисии на газове с парников ефект в рамките на следващите 40 години, за да се избегне точката, от която не би имало връщане назад, се казва в изследване, цитирано от АФП.

Учените са разгледали с помощта на компютърни модели как различните нива на такива вредни емисии през 2050 г. биха могли да възпрепятстват достигането на целта - ограничаване на температурата на земята в края на века до 2 или 3 градуса над средната за прединдустриалната ера. На срещата на върха в Копенхаген през декември страните сключиха споразумение, в което се подчертава необходимостта от ограничаване на увеличението на средната температура на планетата до 2 градуса по Целзий до края на века. За съжаление те обаче останаха твърде неясни в становищата си относно начините, по които това може да се постигне, отбелязва БГНЕС.

Изследването се занимава с критичните прагове, евентуалното надхвърляне на които през 2050 г., би попречило да се ограничи повишението на температурата. Един от сценариите, разгледани от експертите, показва, че без истинска политика за климата, ще трябва емисиите на вредни газове да бъде намалена с около 20% под нивата от 2000 г., за да се запази увеличение от 2 градуса на температурата на земята в края на века. Според друг вариант, ако нуждата от енергия и обработваема земя се увеличи по-бързо от предвижданията, намаляването на вредните емисии трябва да е 50% за запазване на температурата в края на века в рамките на предвиденото ограничение. Авторите на изследването правят извода, че такива намаления на вредните емисии са трудни или невъзможни за осъществяване с познатите ни източници на енергия.