Следовател: Убийството на Политковска е разкрито
Следовател: Убийството на Политковска е разкрито / netinfo

Убийството на журналистката от „Новая газета” Анна Политковска е разкрито, задържани са извършителите на престъплението, на следствието е известно кой е физическият убиец, имаме предположения за поръчителя на престъплението. Това каза старшият следовател по особено важните дела от следствения комитет на прокуратурата на Русия Петрос Гарибян.

Убийството е разкрито. „Но друг въпрос е, че предстои да се разкрие цялата верига – от поръчителя до извършителя и за пред съда да бъдат подготвени неопровержими доказателства за вината”, каза Гарибян в интервю за „Новая газета”. Той посочи, че до момента по делото за убийството на Политковска са повдигнати обвинения на 11 души, 10 души са арестувани, пише БГНЕС.

Но списъкът засега не е приключен, допълни следователят. „На килъра засега не сме повдигнали обвинения, но знаем кой е той”, подчерта Гарибян. Запитан дали може да се каже, че арестуваните заподозрени са непосредствените организатори и извършители на убийството, следователят каза: „Що се отнася до извършителите – да. Ако под организатори имате предвид онези, които са координирали действията на извършителите, свързвали са различните звена от престъпната верига – също да”. „В момента целенасочено работим върху посредниците и организаторите. Що се отнася до поръчителите, имаме любопитни предположения, така да кажем. Няма да кажем нищо повече”, посочи Гарибян. Той допълни, че освободените по-рано от ареста двама заподозрени по делото не са причастни към убийството на Политковска.