/ Gulliver/Getty Images
Австрийският канцлер Карл Нехамер ще разговаря днес в Москва с руския президент.

Така той ще стане първият европейски лидер, срещнал се с Путин след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Австрийският канцлер съобщи новината пред репортери във Виена. В събота той посети Киев и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Нехамер си е поставил за цел да насърчи диалога между Русия и Украйна. На срещата си с Путин той ще постави въпроса и за руските военни престъпления, отбелязва австрийската национална информационна агенция АПА.

Нехамер уточни, че ще посети Москва по собствена инициатива, като се е консултирал предварително с ръководителите на ЕС. Той е информирал също Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц.

Австрия, която е член на Европейския съюз, поддържа неговите санкции срещу Русия, макар засега да отказва да подкрепи прекъсване на руските газови доставки. В същото време тя е неутрална държава и не е част от НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

След началото на войната Австрия достави на Украйна помощ, включваща 10 хиляди каски и 9 хиляди бронежилетки за цивилни, посочва ДПА.
БТА