След спецакции трима белгийци са обвинени в тероризъм
След спецакции трима белгийци са обвинени в тероризъм / Guliver/Getty Images

Трима белгийски граждани са обвинени в опит за убийство в терористичен контекст и участие в дейности на терористична група, съобщи белгийската прокуратура, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Самир С. (роден 1989 г.), Мустафа Б. (роден 1976 г.) и Джавад Б. (роден 1987 г.) са в ареста. Деветима други заподозрени са били освободени.

Арести в Белгия заради подготвян атентат; министри са поставени под засилена охрана

Белгийските власти проведоха двудневни антитерористични операции, при които бяха задържани 40 души като част от мащабно разследване, което е изисквало "спешна намеса" заради опасения от нови атаки, допълва Асошиейтед прес.

В Белгия днес хората се събираха, за да гледат излъчването на срещата с Ирландия в европейското първенство по футбол и според някои медии е възможно целите да са били точно такива събирания. Белгия спечели с 3 на 0 и няма информация за значителни инциденти по време на мача.

Прокуратурата съобщи, че днес са били претърсвани жилища и закрити паркинги в 16 общини, най-вече в и около столицата Брюксел. Няма данни за значителни инциденти, не са намерени оръжие и взривни вещества.

Осми заподозрян за атентатите в Брюксел беше арестуван и обвинен

Първоначално в нощта петък срещу събота за разпит бяха задържани 40 души, от които 12 останаха в ареста.

Миналата нощ белгийската полиция проведе общонационална антитерористична операция, при която бяха обискирани 40 жилища и 152 гаража.

Източник: БТА