/ Thinkstock/Getty Images
Полското президентство заяви, че Европейската комисия няма необходимите правомощия да започне процедура срещу Полша за нарушаване на европейското право заради спорната реформа на общите полски съдилища, предаде Франс прес.

"ЕК прави усилия да докаже, че е има правомощия по въпроси, по които очевидно няма", каза Кшищоф Шчерски, началник на канцеларията на президента Анджей Дуда.

ЕС заплаши Полша със санкции заради съдебната реформа

Еврокомисията уведоми в писмо Полша, че започва процедура срещу нея след публикуването в полския Държавен вестник на Закона за организацията на общите съдилища и даде на страната срок от един месец да отговори на писмото.


Полша: Не приемаме шантаж от чиновниците на ЕС

"Организацията на съдилищата е част от правомощията на държавите членки" и по тази причина започването на процедура от ЕК е необосновано, каза полският заместник-външен министър, отговарящ за европейските въпроси Конрад Шимански.

Полша се изправи пред наказателна процедура от ЕК заради съдебната реформа

В понеделник президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на два спорни закона, които породиха опасения, че ще застрашат независимостта на съдебната власт. Това вето обаче не засегна новия Закон за организацията на общите съдилища.

Според Брюксел тази реформа съдържа дискриминационни мерки като различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените съдии, съответно 65 и 60 години. ЕК не одобрява мярката, даваща на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, да уволнява и назначава председателите на съдилищата.
БТА