След първите си 100 дни Обама обещава постоянни и упорити усилия
След първите си 100 дни Обама обещава постоянни и упорити усилия / снимки: БГНЕС

Сто дни след началото на своето управление Барак Обама обеща на американците, че неговата администрация ще полага "постоянни и упорити" усилия за икономическо стимулиране и сигурност в САЩ, съобщава АФП.

"Можете да разчитате на постоянните и упорити усилия на тази администрация за засилване на нашия просперитет и нашата сигурност в следващите 100 дни, после след още 100 дни и всички следващи дни", каза Обама по повод стоте дни от поемането на поста президент на САЩ. Той заяви, че оценява началото на управлението си като добро, но добави, че това все пак е само начало.

"Аз съм горд от това, което сме изпълнили, но не мога да се задоволя с него. Аз съм горд с нашия напредък, но не съм удовлетворен", каза американският президент. Той предупреди, че два милиона американци вече са без работа или без дом и ще има още уволнения и отнети жилища, преди рецесията да свърши. Американският президент изрази увереност и в бъдещето на американските автомобилни производители General Motors и Chrysler, които срещат засега сериозни финансови затруднения.

"Винаги съм казвал, че GM имат добро производство и че ако могат да излязат от този труден период и да направят трудни избори, което те вече направиха, те ще станат една силна, конкурентна компания, будеща доверие", заяви Обама, цитиран от БГНЕС. "Бих искал много американското правителство да излезе колкото се може по-скоро от автомобилната индустрия", добави той. Барак Обама изрази увереност, че "ядреният арсенал на Пакистан е добре охраняван и ще остане далеч от ръцете на екстремисти".

"Ние имаме огромни стратегически интереси, интереси, засягащи националната ни сигурност, които изискват Пакистан да е стабилен. Обама изрази надежда, че бунтовници няма да се окажат въоръжени с ядрени оръжия. Във връзка с опасността от епидемия от свински грип той призова своите сънародници да не се поддават на паника и изключи възможността да затвори границата с Мексико. В същото време той призна, че ситуацията е сериозна. САЩ ще направят всичко, което е необходимо, за борба срещу болестта.

"Ние ще продължим да предоставяме редовно на американците сводки за ситуацията, всеки път когато получим информация. Всеки трябва да е сигурен, че правителството е готово да направи каквото е необходимо, за да се контролира разпространението на вируса", заяви Обама. "Правителството взема максимум предохранителни мерки", каза той и предупреди всички, че трябва да се подготвят за евентуално затваряне на училищата, ако това се наложи.