/ iStock/Getty Images
Американците бяха ангажирани с ожесточено гласуване във вторник, като на везните бе твърде важен въпрос: коя кафява мечка в Аляска е най-дебелата? – съобщава АФП.

В последния ден за гласуване от „Седмицата на дебелите мечки“ гласоподавателите трябваше да избират между две корпулентни създания от националния парк Катмай: „128 Лакомчо“ („128 Grazer“) или „32 Дундьо“ („32 Chunk“).

Обществеността бе помолена да сравни снимки тип „преди/след“ на кафяви мечки, които се хранят обилно със сьомга преди периода на зимен сън и да гласува по принципа на елиминацията между две мечки, като победителят преминава към следващия кръг.

„Вашият глас решава кой е най-дебелият сред дебелите“, казва екологичната неправителствена организация „Експлор“, организатор на вота.

„Внушителното присъствие на „128 Лакомчо“ е толкова впечатляващо, колкото са и бедрата му с размерите на багажник на джип“, пише организаторът.

„Гаргантюанският корем на „32 Дундьо“ хвърля сянка върху конкуренцията му и придвижи този левиатан до последния кръг на конкурса. Може ли неговата закръгленост да го доведе до победа?“, се казва в прессъобщението за надпреварата.

Започнало като шега през 2014 г., състезанието днес предизвиква истинска сензация в Съединените щати. През 2022 г. повече от милион души гласуваха за любимия си мечок.

Публиката може да избере предпочитания си колос, като наблюдава кандидатите, които поглъщат до 45 кг сьомга на ден, благодарение на камерите на „Експлор“.
През пролетта животните от вида Ursus arctos („Кафява мечка“) демонстрират втален силует. Но през лятото и есента тези животни наддават до 50% от теглото си.

Решаващо натрупване на маса се случва преди зимния им сън. В продължение на пет месеца мечките се крият и никога не се събуждат, дори да пият вода.

Благодарение на натрупаните мазнини, те се хранят с протеини, рециклирани от собствената им урея, и поддържат масата си.
Христо Кьосев, БТА