цигари
цигари / iStock/Getty Images
Намират се в района на Търнава и Букурещ
Разкрити са две нелегални фабрики за производство на цигари след международни разследвания с участието на ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.


Иззеха безакцизни цигари и стоки с лого на защитени марки


На 8 октомври  в близост до словашкия град Търнава е разкрита нелегална фабрика с три поточни линии за производство на цигари. Иззети са 9.4 млн. къса цигари, близо 3.5 тона нарязан и 14 тона нерязан тютюн, 200 палета с материали за производството на цигари. Задържани са 40 лица. Ден по-късно в района на Будапеща е установена втора нелегална фабрика с две поточни линии. При претърсването на място са иззети 5.7 млн. къса цигари, около 35 тона нарязан тютюн, заготовки за цигари и други. В хода на операцията са задържани 22 лица. Открити са и машини, част от поточна линия, които не са били използвани, но по първоначални данни са били предназначени за изграждане на друга поточна линия за нелегалното производство.


Откриха близо 100 килограма контрабанден тютюн в новопазарчанин


Установяването на двете нелегални фабрики е резултат на проведени международни разследвания от служители на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП, служители на Криминалната служба на Финансовата администрация на Словакия и колегите им от Националната Данъчна и Митническа администрация на Унгария, координирани от Европол и Европейската служба за борба с измамите (OLAF).
МВР, пресцентър