След месеци на протести България е в ситуация на блокада
След месеци на протести България е в ситуация на блокада / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

След месеци на протести България е в ситуация на блокада, пише вестник "Монд" в репортаж от София на специалния си пратеник Ален Сал. Журналистът е интервюирал участници в протестите срещу и против правителството, блогъри, преподаватели по политически науки, български политици като Илиана Йотова и Радан Кънев и социолози.

Журналистът отбелязва, че на изборите през май ГЕРБ е победил, но никой не е поискал да се коалира с него и така се е стигнало до правителството на Пламен Орешарски. За кабинета нещата са ясни, протестите са подкрепяни от десницата и дори пресата и телевизиите, близки до БСП и ДПС, подеха слуховете, че протестиращите са платени - честа практика в България, също както и купуването на гласове, посочва журналистът от "Монд", цитиран от БТА.

Организаторите на протестите пък се затрудняват да отговорят на тези обвинения, допълва кореспондентът. Лозунгът "Оставка!" беше навсякъде из страната през летните месеци, но изглежда е недостатъчен след месеци на конфликти. Организаторите на протестното движение обаче държат и на друго свое искане - да се предприеме операция "Чисти ръце" срещу корупцията, която е туморът на българското общество и на българската политика, посочва специалният пратеник на "Монд".

В статията се цитира мнението на Радан Кънев, че корупцията е присъща на много сектори. В публикацията е цитирана и директорката на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, според която протестното движение е пропуснало възможност, като е насочило вниманието си върху фигурата на Делян Пеевски, но на село не всеки познава Пеевски.

Според Димитрова протестното движение трябваше да посочи, че хора като Делян Пеевски има във всяко малко градче. В заключение авторът на публикацията предупреждава, че политическата безизходица може да продължи дълго, защото никой не изглежда готов да промени коренно ситуацията.