В Русия от длъжност беше отстранен генерал Иван Попов заради критика към висшето военно командване. Той ръководеше руските сили в Запорожка област, предава БНТ.

В аудиообръщение Попов разказва, че в разговор с началниците си е изложил проблемите - и на бойното поле, и по отношение на обезпечаването. Не е ясно кога е правен записът, няма потвърждение за автентичността му от независим източник.

Според анализатори обаче отстраняването на генерала показва промяна в динамиката - политическа и военна в Русия, както и знак за отслабени позиции на Путин след неуспешния метеж на "Вагнер".

"Аз - заради вас, заради всичките ни загинали бойни другари, нямах право да лъжа. Затова изредих всички проблеми в армията - на бойното поле, по осигуряването, казах както си е. Бях искрен и пределно остър. Началството изглежда усети, че съм опасен по някакъв начин, и за кратко - за ден, спретнаха заповед на министъра на отбраната и се отърваха от мен. Както много командири ми казаха - украинската армия не можа да пробие нашите позиции на фронта, ударът дойде от тила, от началството. Предателски и подло обезглавиха армията в най-напрегнатия момент", заяви ген. Иван Попов.
БНТ