След изборите по-строга политика на Вашингтон към Москва
След изборите по-строга политика на Вашингтон към Москва / netinfo

Успехът на демократите на изборите за Конгрес на САЩ ще се изрази и в по-строга политика към Русия по отношение на човешките права и евентуалното приемане на Москва в Световната търговска организация /СТО/, твърдят руски политици и журналисти, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Успехът на опозицията в изборите за Конгреса на САЩ ще доведе до втвърдяване на политиката на Вашингтон към Москва, пише в. "Комерсант". Според изданието мнозинството на демократите в Конгреса вероятно ще означава допълнителни препятствия пред приемането на Русия в СТО.

Председателят на руската Дума Борис Гризлов изрази надежда, че Вашингтон ще води "по-балансирана" политика по отношение на използването на военна сила зад граница. Асошиейтед прес отбелязва, че тези думи са завоалирана критика срещу войната в Ирак.

Гризлов изрази опасения, че новият Конгрес ще засили наблюдението си върху спазването на човешките права в Русия. Смятам, че демократите са по-склонни към прилагането на двойни стандарти по отношение на правата на човека, отбеляза той пред агенция "Интерфакс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е запознат с твърденията, че победата на демократите е лоша новина за Москва. Той обаче омаловажи значението на политическите промени във Вашингтон.

Русия уважава избора на американските избиратели и е открита за диалог с новото ръководство на Конгреса, изтъкна Песков.