След 10 часа битка край Луганск украинските сили останаха без муниции
След 10 часа битка край Луганск украинските сили останаха без муниции / БГНЕС

Украинската Национална гвардия съобщи, че нейните сили са изоставили военен опорен пункт в източния град Луганск след 10-часова битка с проруските сепаратисти, след като й се изчерпали боеприпасите, предаде Асошиейтед прес.

Шестима военни са загинали, а трима са ранени в 10-часовото сражение за контрола на базата на Националната гвардия. Базата на граничните войски в предградието на Луганск пък е паднала в ръцете на сепаратистите след близо двудневна обсада.

Проруските сепаратисти са свалили два самолета на украинските военновъздушни сили, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира "народния" кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов. "Вчера вечерта в 22 ч. местно време беше свален и вторият самолет. Как точно е станало, засега не е ясно. Машината е паднала в района на завод за тухли", посочи Пономарьов, като поясни, че пилотът е катапултирал и сега се укрива.

Същевременно проруските сепаратисти са взели под контрол два обекта на правителствените сили, посочва Асошиейтед прес. Това е станало след сражения в района на Луганск.

Проруските сепаратисти са сложили ръка върху голямо количество муниции и експлозиви в база на граничните войски - един от двата обекта, попадал под техен контрол. Вторият обект - база на Националната гвардия - е бил превзет, когато гвардейците свършили боеприпасите.

По-рано днес украинската авиация е нанесла пореден удар по селището Семьоновка, недалеч от Славянск.

Във вторник държавната авиационна служба на Украйна реши Международното летище в Донецк "Сергей Прокофиев" да прекрати обслужването на полетите до 30 юни, предаде ИТАР-ТАСС. Решението е обусловано от "невъзможността да се гарантира сигурността на полетите поради въоръжения конфликт в региона", се посочва в директивата на авиационната служба. Добавя се, че в случай на необходимост летището ще остане затворено и след 30 юни.

Както съобщи в началото на месеца премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай, в резултат на бойни действия в района на летището са загинали около 60 сепаратисти и 20 мирни жители.

Източник: БТА