Славянск остана без ток и интернет след артилерийски обстрел
Славянск остана без ток и интернет след артилерийски обстрел / БГНЕС

Практически целият Славянск остана без ток след масиран артилерийски обстрел от страна на украинските сили, каза за ИТАР-ТАСС говорителката на народния кмет на източноукраинския град.

В повечето райони на града няма електричество, каза Стела Хорошева и добави, че едновременно с това в почти целия град се е разпаднала връзката с интернет. Още не е възстановено и водоснабдяването.

В резултат на масиран обстрел е въздушни удари, нанесени на 3-4 юни, бе повреден централен водопровод и това доведе до проблеми с подаването на вода за Славянск, Краматорск и близките села.

Народното опълчение на Славянск е поразило украински разузнавателен самолет, вероятно Ан-30, каза представител на проруските сепаратистки сили. По думите му след като самолетът е бил уцелен и единият му двигател е пламнал, той е обърнал, отдалечил се е от града и вероятно е паднал.

Колони бронирана техника, включително и танкове, на украинските правителствени сили водят активно настъпление към Славянск, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки прессекретарката на "народния кмет" на града, който проруските сепаратисти владеят от април. Тя описа бедственото положение в града, където не се изплащат пенсии и социални помощи, а всякакво снабдяване е прекратено и магазините са празни. "Бърза помощ" не може да стигне до ранените, които бавно гаснат в мазетата и укритият", каза тя.

Въоръжени руски сепаратисти са подложили на артилерийски обстрел украинските правителствени сили, напредващи съм града. Има убити и ранени. Бунтовниците стреляли от двора на местна черква, предаде Ройтерс.

Украйна оттегли силите си от няколко пункта по границата с Русия заради продължаващите атаки от сепаратистките отряди, предаде ДПА. Затворени са общо 8 ГКПП в Луганска и Донецка област, съобщи украинската гранична служба. Целта на този ход била да се намалят рисковете за местното население от нестихващите престрелки.

Източник: БТА