Слабата макова реколта увеличава цената на опиума в Афганистан
Слабата макова реколта увеличава цената на опиума в Афганистан / снимки: БГНЕС, архив

Цените на опиума в Афганистан почти са се удвоили, след като неизвестна болест унищожи половината макова реколта през 2010 г., пораждайки опасения, че фермерите ще започнат да отглеждат наркотичните растения при липса на вариант за честна печалба, съобщава Ройтерс.

Заместник-министърът по борбата с наркотиците Мохамад Ибрахим Азхар заяви, че реколтата от опиумен мак, която е един от източниците на финансиране на талибанския бунт, е намаляла с 48% през последната година заради мистериозната болест по растенията. В резултат на това цената на наркотика се е увеличила рязко и фермерите са спечелили значително повече пари, отколкото през 2009 г. Според Азхар цената на опиума се е увеличила със 190% до края на декември 2010 г.

Афганистан от години произвежда около 90% от опиума в света. По-голямата част от

Слабата макова реколта увеличава цената на опиума в Афганистан
netinfo
наркотика се изнася и влива в процъфтяващата световна търговия, която носи печалба от 65 млрд. долара годишно. По данни на ООН талибаните в Афганистан печелят между 100 и 400 млн. долара годишно от производството и трафика на наркотици, който подхранва бунта и заплашва с нестабилност Южна и Централна Азия, както и Русия, уточнява БТА.

Увеличаващото се търсене  и цени, без достатъчна чуждестранна помощ за предоставяне на алтернативен източник на прехрана за фермерите, може да ги остави без избор и те да започнат отново да отглеждат мак, предупреди Азхар.