Скрита камера злепостави Ромни
Скрита камера злепостави Ромни / Reuters

В САЩ беше публикуван компрометиращ видеозапис, в който републиканският кандидат за президент Мит Ромни пред богати дарители се подиграва с привържениците на президента Барак Обама - почти половината от американските избиратели, описвайки ги като храненици, които живеят от правителствени подаяния и не се грижат за собствения си живот.

"Има 47 процента от хората, които ще гласуват за него независимо от всичко. Има 47 процента, които са с него, които живеят на гърба на правителството, които са убедени, че са жертви, които вярват, че правителството носи отговорността да се грижи за тях, че всичко им се полага - здравеопазване, храна, жилище, каквото се сетите", казва Ромни в записа, направен със скрита камера, на частно събитие за събиране на средства, качен на сайта на независимото списание "Мадър Джоунс" (www.motherjones.com), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Моята работа не е да се тревожа за тези хора. Никога няма да ги убедя, че трябва да поемат лична отговорност и да се грижат за собствения си живот. Това, което трябва да направя, е да убедя онези 5 до 10 процента в центъра, които са независими", казва Ромни, цитиран от Ройтерс.

След публикуването на видеото на набързо свикана пресконференция в Коста Меса Ромни обясни, че скандалните му коментари не са били формулирани по най-добрия начин, но той не се отказва от тях, предаде Ройтерс.

"Не се изразих особено елегантно - нека да кажа така", заяви Мит Ромни. Сигурен съм, че можех да се изразя по-ясно и по-ефективно на подобен форум, а не толкова импровизирано, призна Ромни, но не се отказа от посланието. Откровено казано, тезата ми за намаляване на данъците не е атрактивна за тези избиратели и затова няма вероятност да ги привлека, за разлика от тези в средата. Става дума по-скоро за политическия процес на спечелване на изборите. Разбира се, аз искам да помогна на американците да имат светло и благополучно бъдеще и съм убеден, че подходът на президента не е постигнал това и няма да го постигне, каза още Ромни.

Демократите побързаха да се възползват от записа, като го нарекоха "шокиращ". "Трудно е да служиш като президент на всички американци, след като презрително си отписал половината нация", заяви мениджърът на кампанията на Обама Джим Месина.

Националният комитет на Демократическата партия отделно разпространи клип от видеото, в който Ромни се шегува, че щял да се представи по-добре на изборите, ако бил латинос. Баща му е роден в Мексико, припомня Ройтерс.

"Ако родителите му бяха мексиканци, щял да имам по-добър шанс", казва Ромни.

Според партийните стратези предимството на Обама сред испаноезичните избиратели е ключът към спечелването на изборите и Ромни се опитва да спечели подкрепата им.

Допитване на Галъп през юни показа, че 66 на сто от испаноезичните избиратели планират да гласуват за Обама, срещу 20 на сто за Ромни.