Скотланд ярд предаде аферата пари срещу титли на прокуратурата
Скотланд ярд предаде аферата пари срещу титли на прокуратурата / netinfo

Британската полиция съобщи, че е приключила разследването по случая "пари срещу титли" и е предоставила свидетелските показания на прокурорите, предадоха осведомителните агенции.

От Скотланд ярд не уточниха дали са препоръчали конкретни лица за обвинение във връзка с разследването.

Сега прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения срещу близки съюзници на премиера Тони Блеър.

От март миналата година следователите разследват твърденията, че почести - включително места в Камарата на лордовете и рицарски звания - са били предлагани срещу дарения в полза и на управляващата лейбъристка, и на опозиционната консервативна партия.

Разследването, помрачило последните месеци от управлението на Блеър като министър-председател, се разрастна до проверка на подозренията за опит за прикриване на случая. Премиерът бе разпитван два пъти като свидетел по аферата.

Като свидетели или заподозрени са били разпитани общо 136 души. Арестувани и пуснати под гаранция са трима: главният финансист на британските лейбъристи и специален пратеник на Блеър за Близкия изток лорд Майкъл Леви, личната помощничка на премиера - Рут Търнър и магната от биотехнологичния бранш и дарител на лейбъристите, Кристофър Евънс, посочват агенциите.

Като свидетели са разпитани също бившият министър на науката лорд Сейнзбъри и бившият водач на консерваторите Майкъл Хауард.

Блеър призна, че някои предоставили заеми поддръжници по-късно били предложени за почести, но настоя, че не е извършил нищо нередно. Пред Скотланд Ярд той обясни, че някои от поддръжниците били предложени да получат кресло в Камарата на лордовете въз основа на критерии, позволяващи на партийните лидери да лансират малка група кандидати като награда за заслугите им към дадена политическа партия.