Скотланд Ярд помага на България в борбата срещу бандите
Скотланд Ярд помага на България в борбата срещу бандите / netinfo

България и Румъния получават помощ от Скотланд Ярд в борбата срещу бандите и корумпираните служители, пише днес лондонският вестник "Таймс".

Екип от петима офицери от Скотланд Ярд ще заминат за София през следващите няколко седмици, за да съветват местните офицери и да установят връзки, след предупреждението на британското правителство, че приемането в ЕС ще означава свободно движение на престъпници във Великобритания, пише вестникът.

Екипът е част от съвместна програма на Великобритания и други страни от ЕС, предназначена за модернизиране на правосъдната система на двете балкански страни преди приемането им в ЕС през януари. Съществуват опасения, че влизането в ЕС ще даде също така достъп на корумпирани български полицейски служители до конфиденциална информация, която те могат да използват, за да защитават партньорите си -престъпници, пише "Таймс".

Няколко висши полицейски служители са взети на обучение във Великобритания и български прокурори получават помощ, за да подобрят работата си, припомня вестникът и цитира мнения на експерти по темата с престъпността в България и Румъния.