/ iStock/Getty Images
Египетски учени установиха, че един фараон е умрял на бойното поле, след като изследваха 3600-годишната му мумия, съобщи АФП.

Фараонът Секененра Таа, наричан Храбрия, е от Седемнайсетата династия и е властвал почти 1600 г. пр. н. е. Той е предвождал войските срещу азиатските племена хиксоси - първите чужденци, завзели делтата на Нил.

Рентгеновите триизмерни образи разкриха, че фараонът е убит с церемониална екзекуция, след като е пленен на бойното поле. Изследването е ръководено от археолога Захи Хауас и радиолога от университета на Кайро Сахар Салим.

Оръжията, използвани от хиксосите - брадва, копие и кама, съответстват на раните на мумията и контузиите, които досега бяха скрити под тъканите.

Разкриха неизвестна досега част на храма на фараон Рамзес Втори (СНИМКИ)

Изследването на костите разкри, че фараонът е бил на 40 години, когато е умрял.

Мумията, която е открита в края на 19-и век, се съхранява в Кайро. От десетилетия специалистите се опитват да определят причините за смъртта на фараона. Според някои теории той е убит от предводителя на хиксосите или в съня си от заговорници. Други изтъкват, че ако се съди по лошото състояние на мумията, той е балсамиран набързо, и то не в специализирана работилница.

 
БТА