Скандално признание на украинския премиер
Скандално признание на украинския премиер / снимка: БГНЕС, архив

Украинският премиер Микола Азаров направи скандално признание на пресконференция вчера с местни медии. Той призна, че ако беше на мястото на Русия, не би дал кредита, който тя предостави на страната му, съобщи РБК Украйна.

Според обясненията му първият руски вицепремиер Игор Шувалов му казал, че всички руски министри били срещу предоставянето на кредита. „Шувалов ми каза: всички ми съветници, министрите - освен премиера - бяха срещу предоставянето на кредита. На тяхно място аз също бих бил против, от чисто финансови съображения. Защото кредитът ни е предоставен на твърде изгодни условия. Кредитът с 5-процентна лихва, даден при такива условия и толкова бързо, ни помогна да спасим положението”, обясни Азаров. Първият транш от 15-те млрд. долара са отишли за изплащане на пенсии, заплати и за социални разходи, припомнят медиите.

Микола Азаров посочи също от какво ще зависят бъдещите отношения между страната му и ЕС. „Нашите условия са пределно ясни, тристранен формат на преговорите - Украйна-Русия-ЕС. Русия се съгласи да участва в този процес. Създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС би създало трудности за пазара на Русия и като цяло на страните от Митническия съюз, затова не трябва те да бъдат пренебрегвани в този процес”, заяви премиерът. Митническият съюз включва Русия, Беларус, Казахстан и наскоро присъединилата се Армения.

По думите на премиера никой не кани Украйна в ЕС. „В споразумението за асоцииране няма такъв текст. Ние две години се опитвахме да постигнем това, но ни отказаха”, каза той. Микола Азаров каза също, че Украйна ще подпише споразумението за асоцииране, ако й предложат механизъм за компенсиране на възможните загуби. „Митническата защита на ЕС и три пъти по-висока от нашата. А и дали наша продукция ще издържи на конкуренцията в Европа? С какво ще излезем на европейския пазар”, запита политикът.