/ БТА
Високо напрежение на най-високо ниво между Индия и Канада заради убийството на сикхски лидер в Британска Колумбия.

Премиерът Джъстин Трюдо обяви по-рано, че има достоверна информация, че агенти на индийското правителство са свързани с престъплението и поради тази причина страната е експулсирала високопоставен служител на индийското разузнаване.

Хардееп Сингх Ниджар бе застрелян пред сикхски храм в град Съри, Британска Колумбия, на 18 юни. Той подкрепяше искането на сикхите в родната си Индия да основат собствена държава с името Халистан.  Ниджар бе заклеймен от индийските власти като "терорист".

Веднага след това министерство на външните работи на Индия отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо за индийска следа в убийството  като "абсурдни и мотивирани", предаде Асошиейтед прес.

Дипломатическото ведомство разпространи изявление, в което посочва, че на неотдавнашната среща на върха на Г-20 Трюдо също е отправил такива обвинения към индийския премиер Нарендра Моди.

"Подобни необосновани твърдения целят да изместят фокуса от халистанските терористи и екстремисти, които са получили убежище в Канада и продължават да заплашват суверенитета и териториалната цялост на Индия", се казва в текста. Индия е обезпокоена от бездействието на канадското правителство, подчертава министерството.

Междувременно Вашингтон изрази загриженост от изказването на Трюдо.

"Дълбоко обезпокоени сме от твърденията… на премиера Трюдо. Оставаме в постоянен контакт с канадските ни партньори. От критично значение е канадското разследване на продължи и извършителите на бъдат изправени пред правосъдието", заяви Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета по национална сигурност към Белия дом.