Sixth sense: Дано филмът за медиците помогне за освобождаването им
Sixth sense: Дано филмът за медиците помогне за освобождаването им / netinfo
Петте медицински сестри, които са осъдени на смърт в Либия, са национални икони и герои на България. Това заявиха Ричард Харди – президент на продуцентската компания „Sixth sense” и неговият колега Сам Фойер, които възнамеряват да направят игрален филм за сънародничките ни и палестинския лекар. „Най-важното за нас е да върнем сестрите у дома”, заявиха двамата продуценти, които от няколко дни са в София.

„Щастливи сме, че българските медицински сестри ни се довериха и че можем да разкажем тяхната история”, заявиха Ричард Харди и Сам Фойер. И двамата подчертаха, че искат да направят тази история известна в целия свят. „В САЩ никой не знае за нея и това е много тъжно”, допълни продуцентът на игралния филм Сам Фойер. Той обеща, че екипът му ще работи упорито и ще мобилизира обществените среди в Холивуд в подкрепа на българските медицински сестри и палестинския лекар.

„Когато Холивуд говори – всички слушат”, каза Фойер. Все още около игралния филм, който ще бъде базиран върху истински факти и събития, има много неизвестни – той все още си няма име, не е ясно кой ще е сценарист на лентата, както и кои ще са актьорите, които ще участват в нея. И Ричард Харди, и Сам Фойер, обаче, заявиха, че ще бъдат проучени всички аспекти на историята на петте български медицински сестри и ще направят този филм възможно най-скоро.

„Надяваме се той да окаже реален натиск за тяхното освобождаване”, споделиха продуцентът и президентът на „Sixth sense”. Те обещаха още да лобират за каузата на петте български медицински сестри и палестинския лекар в американския сенат, като дадоха пример как посещенията на звезди от ранга на Боно от U2 или на Анджелина Джоли в Сената са преобръщали неговата политика по даден въпрос.

Двамата заявиха, че от София отиват на филмовия фестивал в Кан, където ще занесат дискове с информация и първи виждания за това как ще изглежда филма.