Системите на гласуване в САЩ
Системите на гласуване в САЩ / снимка: БГНЕС

В зависимост от окръга и дори района на града, където живеят, американските избиратели ще гласуват по различен начин на 4 ноември. Няма единна система за гласуване и всеки от 3000-те окръга в страната избира своята собствена система, отбелязва АФП. Общо пет са системите на гласуване. Отговарящите за преброяването на бюлетините се определят от избирателите на самия изборен ден.

Система за оптично четене – предвижда избирателят да отбележи избора си с молив върху хартиена бюлетина, която след това получава номер, за да бъде преброена електронно. Това е най-използваният метод. Повече от 56 процента от избирателите използват тази система. Има три типа машини за оптично четене – AccuVote, Election Systems and Software Model 100, Optech. Установявани са доста грешки с тези машини. Така през 2000 година машина AccuVote даде на Буш 2813 гласа в изборна секция с 412 записани. Но системата обикновено се приема за надеждна.

Система за пряко електронно регистриране – оборудването позволява на избирателя на посочи избора си с помощта на бутони и чувствителен екран – избор, който след това се запаметява върху карта и електронно се преброява. Има три типа машини повече или по-малко надеждни – AccuVote TS et TSX de la société Diebold, iVotronic et Sequoia Voting Systems AVC. Проучвания на няколко университета доказаха, че тези машини може да бъдат атакувани от компютърни пирати. Това е втората най-използвана система и по нея гласуват една трета от избирателите.

Машина с лост – системата изисква от избирателя на натисне лоста, съответстващ на избора му. Това е много остаряла система. През 2008 година този тип оборудване се използва само в някои окръга на щата Ню Йорк. Очаква се към 6 процента от записаните избиратели да използват този тип машини на двама различни фабриканти – AVM Printomatic et IES Shoup Manual System. Системата ще бъде извадена от употреба през 2009 година.

Хартиени бюлетини, преброявани ръчно – системата се състои в ръчно преброяване на хартиените бюлетини, на които са отбелязани с молив предпочитанията на избирателите. Едва петдесетина окръга и около 0,2 процента от избирателите използват този метод.

Бюлетин с продупчване – при тази система всеки избирател трябва да продупчи хартиената си бюлетина на местата, съответстващи на избора му. Такива бюлетини бяха използвани в окръг Палм Бийч във Флорида през 2000 г. Тогава при преброяването на гласовете в този щат, преброителите оглеждаха с лупа бюлетините, за да проверят продупчването. Едва няколко окръга в Айдахо – 0,1 процент от записаните избиратели – все още използват тази система. Машината е една – Votomatic 228 vote recorder. /БГНЕС/