Системата за противоракетна отбрана ще обсъди НАТО
Системата за противоракетна отбрана ще обсъди НАТО / netinfo

Разполагането на елементи от системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на САЩ в Полша и Чехия и положението в Черноморския регион са в дневния ред на пролетната сесия на Парламентарната асамблея /ПА/ на НАТО, която се открива в Португалия, предаде ИТАР-ТАСС.

Форумът ще се състои във Фуншал - административния център на архипелага Мадейра. В него ще участват над 300 парламентаристи от 27-те страни членки на алианса, а също и генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер и външният министър на Португалия Луиш Амаду.

Проблемът за ПРО ще е сред основните, разглеждани на сесията, съобщи председателят на асамблеята Жозе Лелу. "Държавата и религията в Черноморския регион" - така е формулирана друга тема, която пряко засяга Русия, посочва агенцията. По думите на Лелу, ще се дискутира върху баланса на интересите и проблемите в отношенията между Русия, Грузия, Турция, Армения, Азербайджан и други черноморски страни.

Освен това ПА на НАТО ще разгледа положението в Афганистан, Пакистан и отношенията с бързоразвиващите се азиатски държави. Сред важните въпроси са също проблемът около Косово и борбата срещу международния тероризъм, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сесията ще продължи до 28 май. В нея ще участват и членове на делегацията на Народното събрание към ПА на НАТО, съобщи пресцентърът на парламента. Българската делегация ще представи позициите на страната ни, изготвени с експертното съдействие на министерствата на външните работи и на отбраната.