СИРИЗА печели изборите в Гърция, сформира правителство до 3 дни
СИРИЗА печели изборите в Гърция, сформира правителство до 3 дни / снимка: Guliver/Getty Images

СИРИЗА печели предсрочните избори с малка преднина пред дясноцентристката партия „Нова демокрация".

СИРИЗА печели 35,52% от гласовете при преброени 51,39% от бюлетините, показват данните на вътрешното министерство на Гърция. На 7% след нея е основният й конкурент „Нова демокрация" с 28,1%, неонацистите от „Златна зора" са със 7,11%, ПАСОК - с 6,42%. Комунистическата партия печели 5,47% от гласовете на избирателите.

Останалите партии, които влизат в парламента, са „Потами" с 3,93%, „Независими гърци" - 3,7%, и Центристката партия с 3,45%.

Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос заяви, че ще създадат нова коалиция с Ципрас като премиер, пише в. "Катимерини". Двамата се очаква да се срещнат по-късно през нощта.

Междувременно стана ясно, че партията на Ципрас има готовност да сформира правителство още в следващите три дни.

"До три дни ще имаме правителство, оглавявано от СИРИЗА", заяви източник от централата на партията пред държавната телевизия ЕРТ.

СИРИЗА няма гласове за самостоятелно правителство, но има възможност за коалиция. Съдейки по изявленията на нейния лидер Алексис Ципрас и съпартийците му, няма да се допусне шансът за сформиране на правителство да отиде към „Нова демокрация".

В Гърция се проведоха предсрочни парламентарни избори - вторите от началото на годината. Това стана, след като министър-председателят Алексис Ципрас подаде оставка. Той и неговата лява радикална партия СИРИЗА дойдоха на власт след вота от 25 януари тази година. Неговото правителство прие всички условия на международните кредитори, въпреки че се обявяваше за прекратяване на политиката на строги икономии. В резултат на тези действия на Ципрас Гърция получи трета програма с финансиране на стойност 86 милиарда евро.

Източник: БГНЕС