Сирия и Иран стоят зад атентата над Локърби?
Сирия и Иран стоят зад атентата над Локърби? / снимка: BGNES

Решението на Комисията по наказателните дела в Шотландия да позволи преразглеждане на делото срещу либиеца Абдел Басет ал Меграхи е било повлияно от нарастващото убеждение на западните разузнавателни служби, че зад атентата срещу самолета на "Пан Ам" през декември 1988 г. стоят Иран и Сирия, а не Либия, съобщи израелската информационна агенция Debka.com.

Като се позовава на свои източници, агенцията твърди, че американски и британски агенти под прикритие са събрали доказателства, че Техеран и Дамаск са използвали палестинска терористична група, за да извършат атентата, при който загинаха 270 души.

Сега вече има основания да се смята, че Иран е наредил извършването на атентата над Локърби, за да отмъсти за свалянето на ирански пътнически самолет от американски боен кораб над Персийския залив през юли 1988 г. При тази катастрофа загинаха 290 души. Тогава САЩ обясниха, че американският капитан бил пиян и решил, че иранският пътнически самолет се готви да се разбие в неговия кораб. От своя страна Техеран категорично заяви, че свалянето на пътническия самолет е било акт на агресия срещу режима на аятолах Хомейни.

Техеран използвал Дамаск, своя най-последователен съюзник в района, да наеме палестински екип с опит в отвличането на пътнически самолети, за да подготви и извърши атентата срещу американски пътнически самолет, пише Debka.com.